Se sítí Helium experimentují i ženy

Ano, je to tak. Mohlo by se zdát, že kryptoměny a jejich těžba budou pouze záležitostí mužů. Není tomu tak a to nás těší. Máme pro Vás článek od těžařky Stacey, která provozuje hotspoty nedaleko Seattlu. Třeba inspiruje další zástupkyně něžného pohlaví, které se pak přidají k nám do Aliance Helia.

Hluboký ponor do hotspotu a obchodních plánů helia

KVĚTEN 18, 2020 OD STACEY HIGGINBOTHAM

Začátkem tohoto roku jsem připojila heliový hotspot a vytvořila uzel v distribuované síti určené pro internet věcí. O tři měsíce později jsem připravena podělit se o své zkušenosti s hotspotem spolu s tím, jak se v důsledku tohoto experimentu změnilo mé myšlení o širokopásmových sítích s nízkou spotřebou energie (LPWAN).

Nejprve si promluvme o historii a obchodním modelu společnosti Helium. Společnost byla založena v roce 2013, protože její zakladatelé si uvědomili, že internet věcí je slibný, ale také obtížně implementovatelný. Pokud jste chtěli, aby připojené senzory byly užitečné a všudypřítomné, museli jste zajistit snadnou instalaci připojených senzorů a jejich levnou obsluhu. Což je důvod, proč když Helium poprvé spustilo, budovalo proprietární rádiový protokol zabudovaný do senzorů.

To nefungovalo. Takže Helium změnilo model. Amir Haleem, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti, je již dlouho zastáncem decentralizovaného internetu, takže vytvořil decentralizovaný síťový protokol IoT nazvaný LongFi a přijal kryptoměnu, aby se lidem vyplatilo stát se uzly v síti Helia.

Haleemův vhled byl, že LPWAN pro internet věcí musí být hojné a levné. Pokud si účtujete spoustu peněz za odeslání relativně malého množství dat, získáte pouze špičkové případy použití, jako je sledování zásilek diamantů nebo cokoli jiného. A existuje spousta existujících sítí - včetně mobilních - které tuto potřebu splňují. To, co IoT potřeboval, byl způsob, jak posílat malé objemy dat s nízkou spotřebou za penny na transakci.

Pokud by tak firma chtěla připojit detektor kouře k internetu, mohla by si to dovolit způsobem, který by z tohoto zařízení neudělal cenově neúměrný přístroj, nebo by po výrobci detektoru kouře požadoval, aby vytvořil předplacený plán jen proto, aby zaplatil za data. Mobilní průmysl se snaží vybudovat nízkonákladovou síť pro IoT na tradičním licencovaném spektru zvaném NB-IoT. Jiné společnosti, jako jsou Sigfox a Senet, se také snaží vybudovat sítě IoT s nízkou spotřebou energie od nuly.

Haleem však tvrdí, že pokud je cílem pokusit se připojit k síti spoustu nízkonákladových zařízení pro popíjení dat, náklady na vybudování centralizované sítě jsou prostě příliš vysoké. Místo toho musí být síť decentralizovaná a vypadat spíše jako sdílená, uživatelem vytvořená síť.

A tak se zrodil jak Helium hotspot, tak Helium token network. Haleem doufá, že uživatelé nainstalují fyzické směrovače Helia do svých širokopásmových sítí, aby vytvořili ad hoc síť IoT, která bude přenášet data přes domácí nebo kancelářské širokopásmové připojení těchto uživatelů. Aby helium motivovalo uživatele a vytvořilo zabezpečení, vytvořilo blockchain nazvaný Helium Network Tokens, který se přibližuje lidem, kteří provozují heliový hotspot.

Majitelé heliových hotspotů mohou získat žetony za poskytnutí připojení k procházejícím zařízením, stejně jako za to, že jednoduše existují jako uzel v síti. Prozatím jsou heliové tokeny vyměňovány za datové kredity, které umožňují vašim zařízením surfovat v síti Helium. Na začátku března společnost Helium oznámila, že přidá podporu LoRa pro svou síť, což byl pro společnost velký problém, protože v té době se síť stala užitečnou pro stovky stávajících senzorů a zařízení, které jsou již na světě.

To také znamenalo, že více lidí by mělo motivaci koupit nebo vybudovat hotspot pro heliovou síť, protože nyní byla větší poptávka po takové síti. Pro mě to znamenalo, že najednou můj Hotspot dostane více pingů, což mi vydělá více žetonů.

Vzhledem k tomu, že se jedná o zabezpečenou síť, pouze vy máte tato bezpečnostní slova a pouze tato slova odemknou váš účet, abyste mohli získat žetony a upravit nastavení. Pokud je ztratíte, navždy ztratíte přístup k vašemu heliovému hotspotu a žetonům, které generuje.

Pojďme si tedy promluvit o zážitku z heliového hotspotu.

Hotspot je zařízení za 350 dolarů, které se připojuje do zásuvky a sedí ve vaší síti Wi-Fi. Když otevřete krabici a zapojíte router, začnete stažením aplikace Helium, která je k dispozici pro iOS a Android. (Používám Android). Nejprve budete muset zvolit nastavený počet bezpečnostních slov pro případ, že budete potřebovat přístup ke svému účtu.

Vzhledem k tomu, že se jedná o zabezpečenou síť, pouze vy máte tato bezpečnostní slova a pouze tato slova odemknou váš účet, abyste mohli získat žetony a upravit nastavení. Pokud je ztratíte, navždy ztratíte přístup k vašemu heliovému hotspotu a žetonům, které generuje. Zapište si je tedy na kartu, kterou poskytují s krabicí, a bezpečně je uložte. To vše také znamená, že jakmile vlastníte heliový hotspot a propojíte jej se svým účtem, jste jeho vlastníkem navždy. To se může jednoho dne změnit, ale prozatím tato možnost neexistuje.

Jakmile máte svá slova bezpečně zapsaná a uložená, proces zprovoznění hotspotu trvá asi dvě minuty. Vážně, stačí připojit nějaké kabely a nechat to jít. Trvalo mi asi tři dny, než jsem se konečně ověřil v síti, ale to je pravděpodobně proto, že žiji v odlehlé oblasti a jsem jediným hotspotem na míle daleko. V nedalekém Seattlu je jich však poměrně dost.

Zatím jsem od vstupu do sítě 2. března získala 520 heliových žetonů a mohu je poslat ostatním pomocí QR kódu. V této části si nejsem úplně jistá, protože jsem byl celou dobu v karanténě a v tuto chvíli nemám zařízení, které potřebuje data. Také poznamenám, že pokud si nechcete koupit Helium hotspot, Helium s tím souhlasí. Společnost licencuje svůj software, takže výrobci jej mohou umístit na své vlastní hotspoty LoRa, zatímco se stále stávají součástí celkové sítě a vydělávají žetony.

Abych otestovala svou síť, Helium mi poslalo LoRa GPS tracker. I když to přidali za mě, zdá se to jako dost jednoduchý proces pro připojení zařízení ke konzoli. Tak či onak, nyní mohu spravovat svá zařízení a nakonec přenášet datové kredity, aby tato zařízení mohla zůstat připojena. V současné době nejsou datové kredity během procesu beta potřeba.

Nyní mohu sledovat, kam můj LoRa GPS tracker jde na mapě nebo vytvářet oznámení, stejně jako odesílat data z GPS trackeru do jiných cloudových služeb. Někdo, kdo má více zkušeností s aplikacemi pro správu zařízení backend, by musel zkontrolovat funkce platformy, ale myslela jsem si, že je to poměrně snadné pochopit. Pokrytí pro mě na ostrově, kde žiju, není problém a během svých krátkých cest do Seattlu na lékařské prohlídky jsem si vybrala další hotspoty.

Kvůli karanténě jsem neodjela jako obvykle na jarní konferenci, ale zdá se, že mapa pokrytí Helia má prozatím pokrytou většinu velkých amerických měst. Jsem nadšená tímto konceptem a doufám, že společnost může skutečně přinést LPWAN na masový trh. A upřímně řečeno, byla bych nadšená, kdyby moje síť byla součástí toho všeho, ať už s žetony nebo bez.