Převezme Vietnam prvenství ve velikosti heliové “lidové sítě”?

Aliance Helium vám opět přináší čerstvé novinky ze světa. Tentokrát se podíváme do Asie, kde využití IoT zažívá také svůj boom.

Kerlink & VIoT Group nasazuje vietnamskou celostátní síť LoRaWAN & Helium blockchain system

15. března 2022, Autor: Anasia D'mello

Thorigne-Fouillard, Francie a Ho Či Minovo město, Vietnam. 15. března 2022 – Společnost Kerlink, specialista na řešení věnovaná internetu věcí (IoT), a VIoT Group, specialista na rozvoj inteligentních městských a průmyslových parků ve Vietnamu, oznámily své partnerství pro zavedení vietnamské celostátní sítě IoT LoRaWAN a plán společnosti VIoT na podporu heliové „lidové sítě“.

Společnost VIoT, která byla spuštěna v roce 2017, představila ve Vietnamu v roce 2018 aplikace IoT pro chytrá města s projektem pouličního osvětlení LoRaWAN a rozšířila svou nabídku o aplikace na vertikálním trhu, jako je inteligentní měření pomocí utilit, komplexní monitorování kvality vzduchu a vody a systémy pro včasné řízení povodňových událostí. Firemní modely pro pronájem osvětlení jako služba (LaaS) a konektivita jako služba (CaaS) budou nasazeny prostřednictvím partnerství s firmou Kerlink, aby umožnila firmě Helium využívat blockchain HNT a těžbu kryptoměn v bezdrátových sítích IoT typu peer-to-peer. Společnost VIoT tak bude distribuovat hotspoty podporující technologii Kerlink Helium a zároveň bude nasazovat vlastní síť IoT.

„Toto rozmístění umožní vietnamským továrnám, podnikům, městům a spotřebitelům těžit z nákladově efektivních a snadno použitelných vertikálních bezdrátových řešení a využívat globální a decentralizovanou síť ohnisek Helia k narušení tradičních provozních modelů založených na předplatném telcos. Představte si AirBnB nebo Grab for telcos: když mám prázdnou místnost, energii a internet, proč bych ho nepoužil jako síťovou věž?“ říká Viet Nguyen, zakladatel a výkonný ředitel VIoT Group. „VIoT Group spolupracuje s partnery a majiteli domácností ve strategických lokalitách na uvedení Helium The People Network. Naším cílem je být první, kdo využije tuto příležitost ve Vietnamu pro korporace a místní vlády, které usilují o využití nákladově nejefektivnější a vysoce zabezpečené páteřní sítě internetu věcí poháněné blokačním řetězcem.“

Společnost uvedla, že počáteční zaváděcí fáze její sítě LoRaWAN IoT, která zahrnuje přibližně 350 bran Kerlink, bude dokončena do konce května a letos se bude týkat šesti vietnamských měst a obcí. Druhá fáze, kdy bude instalováno přibližně 1400 dalších Kerlink bran, by měla být dokončena do konce roku 2022 a v roce 2023 by měla pokrýt dalších 10 měst.

Obecněji společnost uvede na trh svou celostátně řízenou síť internetu věcí pro řešení na klíč, která spojují senzory, konektivitu, integraci a aplikace, jako je inteligentní osvětlení a inteligentní měření, v jediné otevřené platformě internetu věcí.

Technologie Helium, nazvaná “The People’s Network”, využívá firemní architekturu LongFi, která kombinuje bezdrátový protokol LoRaWAN (200násobek pokrytí Wi-Fi protokolem) s Helium blockchain, což umožňuje jakémukoli zařízení LoRaWAN přenášet data v síti Helium. Toto připojení poskytuje veřejné, dálkové a nízkonapěťové bezdrátové pokrytí pro čidla a zařízení IoT s podporou LoRaWAN, protože roamingové schopnosti LongFi podporují mikroplatební transakce, takže zákazníci platí pouze na základě využití sítě.

„Jednotlivci z celého světa využili síť Helia k vytvoření více než 642 000 hotspotů,“ říká Rene Arbefeuille, viceprezident společnosti Kerlink pro oblast Asie a Tichomoří. „Připojené hotspoty poskytují městům míle pokrytí nízkonapěťovou sítí pro miliardy zařízení a jsou placeny v heliové kryptoměně HNT. Průmyslové vnitřní brány Wirnet iFemtoCell a Wirnet iFemtoCell-evolution společnosti Kerlink, stejně jako venkovní brány Wirnet iStation IoT, umožňují v uplynulém roce využívání těžby kryptoměn HNT v protokolu LoRaWAN.“

LoRa Alliance a LoRaWAN jsou značky používané na základě licence od LoRa Alliance.