Také vidíte v Heliu příležitost? 2. část

Přinášíme Vám bohatou zkušenost s kryptoměnou helium od washingtonského těžaře Erica Edena. Ve druhé části jeho heliové zpovědi nazvané Příležitost se dozvíte, proč byla tato síť vybudována, jak se helium liší od bitcoinu a jak jeho těžba probíhá.

Aplikace IoT

Prvním důvodem, proč byla tato síť vybudována, bylo napájení stovek aplikací, které potřebují skvělou síť IoT. Aplikace se pohybují od obojků pro psy, které vám vždy řeknou polohu vašeho psa, až po zařízení pro sledování majetku. Pomáhají společnostem sledovat, kde se nacházejí koloběžky a kola poháněná bateriemi, které se pronajímají ve velkých městech. Hotspoty mohou poskytnout pokrytí na vzdálenost až 10 mil. V USA síť pracuje na stejné frekvenci jako bezdrátové telefony. Největším problémem, který poskytovatelé aplikací IoT měli, je to, že nemají spolehlivou síť s dobrým pokrytím. Vzhledem k tomu, že Helium se buduje na více než 1 milionu hotspotů po celém světě, budují spolehlivou síťovou síť, která tento problém řeší. Čím více heliových hotspotů je online, tím atraktivnější je pro všechny společnosti IoT používat síť Helia.

Potenciál 5G

Zařízení IoT nepotřebují velkou šířku pásma, protože v podstatě přenášejí data o poloze s některými podpůrnými informacemi. Existuje však mnoho poskytovatelů aplikací, kteří jsou nadšeni potenciálem aplikací s vysokou šířkou pásma s využitím 5G. Podobně jako u poskytovatelů aplikací IoT je největším problémem dobré pokrytí a možnosti přenosu dat pro podporu globální sítě 5G. Abychom byli spravedliví vůči velkým telekomunikačním poskytovatelům, jako jsou Verizon, AT & T, T-Mobile atd., i když mají obrovskou tržní kapitalizaci a zdroje (~ 200 miliard dolarů tržní kapitalizace pro Verizon a AT & T), vyžaduje to masivní investice, aby vybudovali tyto sítě. Vytvoření takového pokrytí a schopností přenosu dat, které lidé chtějí a potřebují, je těžké - dokonce i pro telekomunikační průmysl ve výši 3 bilionů dolarů.

Helium se připravuje na vstup do 5G. Helium a jeho partneři se připravují na zahájení přepravy malých buněk, které mohou přenášet signály 5G v nelicencovaném pásmu spektra CBRS 3,5 GHz.

Na základě předobjednávek a celkové poptávky prodejce FreedomFi předpovídá, že síť Helium 5G by mohla do konce roku 2022 plně pokrývat 40 000 malých buněk. To by ji učinilo větší než malá buněčná síť Verizon, která by měla do konce letošního roku dosáhnout 30 000.

Velký nápad

Helium a jejich investoři sázejí na to, že mohou vybudovat tuto globální síť s ideálním pokrytím a datovou kapacitou tím, že přimějí miliony lidí po celém světě, aby do svých domovů a kanceláří umístili heliové hotspoty a hotspoty 5G. Důvodem, proč se domnívají, že se to bude škálovat, je to, že poskytují fond měsíčních pobídek ve výši přibližně 35 milionů dolarů lidem, kteří provozují tyto hotspoty. Tato pobídka byla velkým motivátorem, protože hotspoty v nejlepších lokalitách mohou vydělat až 10 000 až 20 000 dolarů ročně. Použití kryptoměn s vysoce efektivním motivačním modelem je klíčem k tomu, proč Helium roste exponenciálně.

Zde je rozpis měsíčních odměn vyplácených heliem. Každý HNT, který je vydán, má hodnotu asi 18-25 dolarů (cena HNT se liší). Ale můžete vidět, že současná měsíční sazba je 1,45 milionu HNT, která se rozdává měsíčně. Když si to spočítáte, dostanete se do rozmezí 28 až 35 milionů dolarů v odměnách, které se vyplácejí měsíčně.

Tato těžba se však výrazně liší od těžby bitcoinů v tom, že provoz hotspotu stojí pouze asi 1 dolar v elektřině za měsíc, jsou tiché, nevytvářejí žádné teplo ani hluk. 

Těžba hotspotů a důkaz pokrytí

Masivní pobídky, které jsou k dispozici, jsou distribuovány ve formě kryptografických tokenů HNT. Jakmile tyto žetony získáte, mohou být buď drženy za dlouhodobou hodnotu, nebo prodány na kryptoburzách velmi snadno.

Proces hotspotů získávajících pobídky se nazývá těžba. Majitelé hotspotů v podstatě těží odměny za helium, které jsou jim vypláceny denně. Tato těžba se však výrazně liší od těžby bitcoinů v tom, že provoz hotspotu stojí pouze asi 1 dolar v elektřině za měsíc, jsou tiché, nevytvářejí žádné teplo ani hluk. Generují pouze stejné množství rádiových vln jako bezdrátový telefon, takže nejsou v žádném případě škodlivé. Stručně řečeno, jsou to zařízení šetrná k životnímu prostředí, která jsou velmi levná.

S plně naloženými počátečními náklady nižšími než 750 usd a ročním potenciálem výdělku je 10 000 dolarů velmi atraktivní. Lidem v komunitě Helium se to líbí nad rámec potenciálu výdělku, protože mají pocit, že jsou součástí budování něčeho opravdu skvělého a inovativního.

Hotspoty musí být rozloženy, abyste nezískali více odměn tím, že do svého domu umístíte více hotspotů. Není však neobvyklé, že si lidé koupí spoustu z nich a nastaví je s přáteli, rodinou a sousedy. Helium vytváří "síťovou síť", takže tyto hotspoty budou muset být rozmístěny správným způsobem, aby získaly maximální odměny.

Ve skutečnosti má Helium docela sofistikovaný vzorec pro to, jak vyplácejí odměny. Největší faktory jsou z velké části to, kde se nacházíte, kolik pokrytí váš hotspot poskytuje a kolik dalších hotspotů v okolí hotspotu se může připojit. To vede k přirozenému závěru, že umístění znamená všechno. Pokud jsou hotspoty a jejich antény umístěny vysoko (například na vysokých budovách nebo na průzkumu), budou moci mít větší pokrytí, zobrazit více hotspotů, se kterými se můžete spojit, a získat více odměn. To má lidi, kteří dělají některé velmi kreativní věci, aby získali více odměn. Postupem času, jak se buduje pokrytí, se model přesouvá na více odměn placených za využití dat.

Provozuji hotspot v San Franciscu a ve Washingtonu DC. Můžete to vidět, protože žiji ve výškové budově v San Franciscu ve 47. patře - a mám anténu s vysokým výkonem - vidím stovky dalších hotspotů v San Franciscu, Oaklandu a východní zátoce. Pomáhá také to, že rádiové vlny cestují dobře po vodě, mám tak výhodu, že jsem v blízkosti zálivu. San Francisco je však docela nasycené a má více než 1 100 heliových hotspotů, což omezuje potenciál výdělku. Ale protože jsem vysoko a vidím stovky dalších hotspotů, dělám více než průměrný hotspot.


V závěrečné 3. části se např. dozvíte, jak na Heliu vydělat. Najdete ji v sekci Články